UAE participates in first G20 Finance Ministers and Central Bank Governors meeting in 2023

0
356
  أبوظبي في 25 فبراير / وام/ شاركت  دولة الإمارات العربية المتحدة بوفد برئاسة معالي محمد بن هادي الحسيني وزير دولة للشؤون المالية .. في الاجتماع الأول لوزراء المالية ومحافظي البنوك المركزية لدول مجموعة العشرين (G20) للعام 2023، والذي يعقد للمرة الأولى تحت رئاسة جمهورية الهند لمجموعة العشرين في مدينة بنغالورو . وناقش الاجتماع الأولويات التي حددتها رئاسة الهند لمجموعة العشرين في ظل التحديات العالمية الحالية، وسبل المضي قدماً في بناء حوار يعزز أواصر التعاون الدولي لضمان تحقيق أولويات وأهداف المجموعة. وضم وفد الدولة كلا من سعادة يونس حاجي الخوري وكيل وزارة المالية، وسعادة إبراهيم الزعابي مساعد محافظ مصرف الإمارات المركزي للسياسة النقدية والاستقرار المالي، وحمد عيسى الزعابي مدير مكتب معالي وزير دولة للشؤون المالية، وثريا حامد الهاشمي مدير إدارة الضرائب الدولية في وزارة المالية، وفارس الكعبي مدير أول في دائرة البحوث والإحصاء. وعقد الاجتماع بحضور  وزراء المالية ومحافظي البنوك المركزية، ووكلاء المالية ونواب البنوك المركزية من دول أعضاء مجموعة العشرين والدول المدعوة وأعضاء المنظمات الدولية مثل منظمة التعاون الاقتصادي والتنمية.  التركيز على أربع قضايا رئيسية.  وفي مداخلته خلال الاجتماع، توجه معالي محمد بن هادي الحسيني بالشكر والتقدير لرئاسة الهند على حسن الاستقبال وكرم الضيافة. وشدد معاليه على ضرورة التعاون والتنسيق الدولي لتعزيز التمويل الخاص بالمناخ، مشيراً إلى أهمية تعزيز العمل الدولي المشترك لوضع الأهداف وتطوير الاستراتيجيات التي من شأنها تحقيق أفضل سبل التمويل والاستثمارات اللازمة لمواجهة التغير المناخي والحد من تداعياته.  وحول أولويات الرئاسة في مجال البنية التحتية، أوضح معاليه أن دولة الإمارات قامت ببناء مدن المستقبل عن طريق استخدام تقنيات الجيل الخامس (5G) والذكاء الاصطناعي لتعزيز الأمن والسلامة والتماسك الاجتماعي، فضلاً عن تمكن دولة الإمارات من خفض انبعاثات الكربون، بما يتماشى مع التزامات الدولة المتعلقة بالمناخ. وقال معاليه: "استفادت دولة الإمارات العربية المتحدة من مشاركة القطاع الخاص في تطوير المدن الذكية، حيث حرصت على تعزيز أطر التعاون المشترك من خلال إطلاق برامج مختلفة لتحفيزهم على المشاركة في تمويل مشاريع في مختلف المجالات منها الطاقة النظيفة والمباني الخضراء وتطوير البنية التحتية لتكنولوجيا المعلومات والاتصالات والتي تعد من العوامل الرئيسية لبناء مدن المستقبل." وحول التحديات الاقتصادية العالمية، أشار معاليه إلى استمرار نمو اقتصاد دولة الإمارات العربية المتحدة بالرغم من التحديات التي يشهدها العالم، حيث من المتوقع نمو الناتج المحلي الإجمالي غير النفطي بنسبة 4.2% بنهاية العام الجاري. وأوضح معاليه إلى أن هناك حاجة ضرورية لتنسيق السياسات العالمية لمواجهة مختلف التحديات العالمية وتعزيز الأمن الغذائي والطاقة. وفيما يتعلق بموضوع الضرائب الدولية، رحب معاليه بالتقدم المحرز بمشروع تآكل الوعاء الضريبي ونقل الأرباح المشترك بين مجموعة العشرين ومنظمة التعاون الاقتصادي والتنمية على نطاق الركيزة الأولى والركيزة الثانية، وشدد على أهمية مراعاة اختلاف النظام الضريبي في كل دولة على حدة. وفيما يتعلق بخطة فريق العمل المشترك المعني بالتمويل والصحة، رحب معاليه بالأولويات المقترحة الهادفة لدراسة مواطن الضعف والمخاطر الاقتصادية، والتي ستكون خطوة مهمة لتعزيز التوافق بين استراتيجية التمويل وتوجيه الموارد بما يتماشى مع أهداف صندوق الجوائح التابع لمجموعة البنك الدولي. اجتماع وزراء المالية ومحافظي البنوك المركزية . وناقش الاجتماع عدداً من القضايا المتعلقة بالتحديات الاقتصادية العالمية، والاستقرار المالي العالمي، وأولويات البنية التحتية للمدن المستقبلية والصحة العالمية، والضرائب الدولية، وسبل تعزيز التمويل المستدام، والشمول المالي الرقمي، والمدفوعات عبر الحدود وتعزيز المرونة الإلكترونية للقطاع المالي، والأمن الغذائي وأمن الطاقة، وتغير المناخ في الأسواق الناشئة والاقتصادات النامية والاستعداد لمواجهة التحديات الصحية. واستعرض الاجتماع الآثار المحتملة للعملات الرقمية للبنك المركزي وسبل تعزيز الشفافية في النظام الضريبي، مع التشديد على ضرورة مواصلة الجهود المبذولة لتسريع عملية التعافي والانتعاش الاقتصادي، وتعزيز دور بنوك التنمية متعددة الأطراف وقدراتها التمويلية. ووافق الوزراء على خطط عمل مجموعات العمل للمسار المالي، على أن تتم مراجعة التقدم المحرز خلال الاجتماع القادم في 12 و13 أبريل القادم والمزمع عقده في واشنطن،  على هامش اجتماعات الربيع لصندوق النقد الدولي ومجموعة البنك الدولي.  مدن المستقبل.  وشارك معاليه على هامش اجتماع وزراء المالية ومحافظي البنوك المركزية لمجموعة العشرين في ندوة حول البنية التحتية الرقمية العامة، تحدث خلالها كل من معالي وزيرة مالية الهند نيرمالا سيترامان، وكريستالينا غورغييفا، المدير العام لصندوق النقد الدولي وعدد من وزراء ومحافظي البنوك المركزية لمجموعة العشرين. نقاشات وكلاء المالية ونواب البنوك المركزية . وشارك سعادة يونس حاجي الخوري وكيل وزارة المالية على هامش الاجتماعات في مجموعة من الفعاليات التي تناولت السياسات الخاصة بالأصول المشفرة وآفاقها إلى جانب وزراء المالية ومحافظي البنوك المركزية ونواب من دول مجموعة العشرين الأخرى. وحضر الاجتماع إلى جانب سعادته كل من سعادة إبراهيم الزعابي مساعد محافظ مصرف الإمارات المركزي للسياسة النقدية والاستقرار المالي، وثريا حامد الهاشمي مدير إدارة الضرائب الدولية في وزارة المالية وفارس الكعبي مدير أول في دائرة البحوث والإحصاء.  اجتماعات ثنائية. وعقد معالي محمد بن هادي الحسيني  اجتماعاً مع رئيس مجموعة البنك الدولي ديفيد مالباس تناول التطورات في مجال الأمن الغذائي وأمن الطاقة، واستعدادات دولة الإمارات العربية المتحدة لمؤتمر الأطراف 28 فيما يتعلق بتمويل المناخ. والتقى معاليه مع كريستالينا غورغييفا، المدير العام لصندوق النقد الدولي لمناقشة آخر التطورات الاقتصادية العالمية وأولويات مجموعة العشرين لعام 2023، ومجالات التعاون الإقليمي مع برامج صندوق النقد الدولي في منطقة الشرق الأوسط وشمال إفريقيا. وفي اجتماع معاليه مع معالي الدكتور رينجانادن باداياشي، وزير المالية والتخطيط الاقتصادي والتنمية في موريشيوس، تم استعراض العلاقات الثنائية بين الدولتين وسبل تنميتها بالاستفادة من العلاقات الاقتصادية القائمة بين البلدين. كما عقد سعادة  يونس حاجي الخوري اجتماعاً ثنائياً مع غريس بيريز نافارو، مدير مركز السياسة الضريبية والإدارة في منظمة التعاون والتنمية الاقتصادية، لاستعراض تجربة دولة الإمارات في مجال الإصلاحات الضريبية ومناقشة مستجدات أجندة الضرائب الدولية. والتقى سعادته مع ماري لام فريندو، الرئيس التنفيذي للمركز العالمي للبنية التحتية لاستعراض أهداف المركز في تعزيز استدامة البنية التحتية ومناقشة أولويات مجموعة العشرين المتعلقة بالبنية التحتية لعام 2023. وناقش سعادته في اجتماعه مع أنطونيو فريتاس، نائب مساعد وزير المالية في البرازيل مجالات التعاون تحت رئاسة البرازيل لمجموعة العشرين للعام المقبل 2024 بالإضافة الى استعراض التقدم الذي أحرزته دولة الإمارات العربية المتحدة في التحضير لمؤتمر الأطراف 28. وتباحث سعادته في اجتماعه مع إيمانويل مولان، المدير العام للخزينة الفرنسية حول التحديات الاقتصادية العالمية وتعزيز أطر التعاون الثنائي في سياق المبادرة الثلاثية بين الإمارات وفرنسا والهند التي تم الإعلان عنها مؤخراً.

Mohamed Hadi Al Hussaini, Minister of State for Financial Affairs, headed the UAE delegation participating in the first G20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) meeting in 2023. 

Held for the first time under the Indian presidency in Bengaluru, the meeting discussed the progress under the G20 priorities set by the Indian presidency for the year 2023 in light of the current global challenges, and means of bolstering international cooperation to advance the G20 priorities and goals.

The UAE delegation included Younis Haji Al Khoori, Under-Secretary of Ministry of Finance; Ebrahim Al Zaabi, Assistant Governor for Monetary Policy and Financial Stability at the Central Bank of the UAE; Hamad Al Zaabi, Director of the Office of Minister of State for Financial Affairs; Thuraiya Al Hashmi, Director of International Tax Department at the Ministry of Finance; and Fares Al Kaabi, Senior Analyst, Research and Statistics Department. The meeting was held in the presence of Ministers of Finance, Central Bank Governors, Finance and Central Bank Deputies from G20 members, invited countries and members of international organisations, including the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

During his intervention, Al Hussaini thanked the Indian presidency for the warm welcome and the hospitality. He reiterated the importance of a globally coordinated multilateral action to promote climate finance, as well as strengthening joint international action to set goals and draw strategies that would best facilitate financing and investments needed to combat climate change and mitigate its repercussions.

With regard to infrastructure priorities, Al Hussaini noted that the UAE has focused on building cities that bridged digital gaps by leveraging 5G and AI to provide safety and enhance social cohesion; and enable the UAE to reduce emissions in line with its global climate change commitments. “We have leveraged private sector participation in the development of smart cities through collaborative models that incentivise private sector involvement in areas such as clean energy, green buildings and ICT infrastructure development, which we believe to be all critical enablers for the future cities of tomorrow,” he said.

Talking about global economic challenges, Al Hussaini explained that “the UAE’s economy continues to withstand global effects, where we expect to achieve 4.2 percent of non-oil economic growth by the end of this year. On a global scale, there remains an immediate need for policy coordination to minimise vulnerabilities and promote food and energy security.”

On the international tax agenda, he lauded the progress made on OECD/G20 Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), welcomed the work produced under the Two-Pillar Solution. He also noted the significance of considering the different levels of tax systems maturities across countries.

In regard to the Joint Finance and Health Taskforce multi-year plan, Al Hussaini welcomed the proposed priorities including the direction to develop the Economic Vulnerabilities and Risks Framework, which will be key to informing resource mobilisation in line with the objectives of the Pandemic Fund. 

During the FMCBG meeting, the members discussed several areas of importance such as global economic challenges, global financial stability, infrastructure priorities for future-ready cities, sustainable finance, digital financial inclusion, global health priorities and international taxation. Members also exchanged views on ensuring seamless flow of cross-border payments, strengthening the financial sector’s cyber resilience, food and energy security, risks associated with climate change for emerging markets and developing economies, and preparedness to combat health challenges. 

Moreover, members reviewed the potential implications of Central Bank Digital Currencies (CBDCs) and discussed ways to further the tax transparency agenda. They also discussed global economic recovery and means of strengthening the role and financing capacities of Multilateral Development Banks.

The ministers endorsed the work plans for the working groups of the finance track and agreed to review the progress during the next FMCBG meeting on 12th and 13th April, which will take place in Washington DC on the sidelines of the 2023 Spring Meetings of the World Bank Group and the International Monetary Fund (IMF).

On the sidelines of the FMCBG meeting, Al Hussaini participated in the Symposium on Digital Public Infrastructure, during which Nirmala Sitharaman, India’s Minister of Finance and Corporate Affairs, and Kristalina Georgieva, IMF Managing Director, delivered speeches.

On the sidelines of the meeting, Younis Haji Al Khoori attended the side events on Policy Perspectives on Crypto Assets with other Finance Ministers, Central Bank Governors and Deputies from other G20 countries. Ebrahim Al Zaabi, Thuraiya Al Hashmi, and Fares Al Kaabi, Senior Analyst, Research and Statistics Department also participated in the meeting.

Furthermore, Al Khoori held a bilateral meeting with the President of the World Bank Group, David Malpass, to discuss the latest developments on global food and energy security, as well as the UAE’s preparation for COP28 in relation to climate finance.

He also held a bilateral meeting with the Managing Director of the IMF, Kristalina Georgieva, to discuss the latest global economic developments, the G20 priorities for 2023, and to explore regional cooperation with the IMF programmes in the MENA region.

During Al Khoori’s meeting with Dr. Renganaden Padayachy, Mauritian Minister of Finance, Economic Planning and Development, the two ministers reviewed the UAE-Mauritius bilateral relationship and explored opportunities to build on the existing economic relations between both countries.

Al Khoori held a bilateral meeting with Grace Perez-Navarro, Director of the OECD Centre for Tax Policy and Administration, to showcase the UAE’s tax reforms, and discuss the broader international taxation agenda, and another bilateral meeting with Marie Lam-Frendo, CEO of the Global Infrastructure Hub, to review the GIH’s objectives for infrastructure sustainability and to discuss the G20 infrastructure-related priorities for 2023.

A bilateral meeting between Al Khoori and Antonio Freitas, Vice Minister of Finance of Brazil, discussed areas of cooperation under the Brazilian Presidency of the G20 in 2024, and to showcase the UAE’s progress on COP28 preparation.

In his meeting with Emmanuel Moulin, Director-General of the French Treasury, Al Khoori discussed the latest global economic developments and explored means of bolstering bilateral collaboration in the context of the UAE-France-India trilateral initiative that was recently announced.